Delegacija OBNOR-a Kotor posjetila Pljevlja

Drugu godinu za redom delegacija Organizacije boraca NOR-a 1941-1945. godine (OBNOR) Kotor posjetila je borce Pljevalja. Oni su, zajedno sa borcima Pljevalja, Bijelog Polja i Berana, posjetili spomen-kosturnicu na Stražici gdje su položili vijence i cvijeće. U ime boraca, cvijeće su položili predsjednici boračkih organizacija Pljevalja, Kotora i Bijelog Polja Vidoje Despotović, Petar Uljarević i Mirko Stanić.

Delegacije su potom posjetile spomenik gdje je sahranjen pionir bombaš Boško Buha, koji je poginuo na Jabuci. U oba slučaja, borcima se obratio domaćin susreta Vidoje Despotović koji je istakao koliko je boraca sahranjeno u kosturnici iz Pljevalja, a koliko iz drugih krajeva bivše Jugoslavije. Najviše je onih koji su učestvovali u Pljevaljskoj bici iz crnogorskih gradova.

Delegacija OBNOR-a Kotor posjetila Pljevlja

Delegaciju iz Kotora su sačinjavali Petar Uljarević, Slobodan Stojanović, Ljubenko Borović, Miljko Bulajić, Boško Brajić, Neđo Krivokapić i Rajko Dašić. Iz Bijelog Polja prisustvovao je predsjednik Mirko Stanić sa saradnicima i Slovenka Ivanović iz Berana.

Borci su obišli i Termoelektranu Pljevlja gdje su ih s procesom rada i organizacijom poslovanja upoznali direktor Šestović i inženjer Bambur, a potom su obišli i grad, nakon čega su u popodnevnim časovima razmijenili mišljenja o aktivnostima boračkih organizacija i načinu unapređenja rada.

Delegacija OBNOR-a Kotor posjetila Pljevlja

Istaknuto je da se borci bave obilježavanjem istorijskih događaja i datuma, brinu o spomen- obilježjima i odavanju pošte onima koji su svoje živote položili na branik slobode. Onima koji nisu žalili živote stvarajući bolju i ljepšu budućnost potomcima, a koji nisu doživjeli da uživaju u toj slobodi.

Borci su i ovog puta uputili poziv mladim generacijama da slijede put svojih predaka – boraca i čuvaju sva dobra i sve ono što su stvorili da bi oni uživali i bolje živjeli, navodi se u saopštenju i dodaje da je dogovoren nastavak saradnje i planirana uzvratna posjeta za 3. novembar u Kotoru kada će se održati i susret Pljevljaka Kotora i primorja.

B.M. / dnevni list Dan

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin