Obilježavanje 74 godine od bitke na Sutjesci

Dana 11. juna 2016. godine Organizacija boraca 1941-1945 Kotor posjetila je memorijalni spomenik u nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu gdje su obilježene 74 godine od velike bitke na Sutjesci i odata počast za skoro 7000 žrtava, koje su u maju i junu 1943. godine, u borbi protiv fašista položili život za slobodu Jugoslavije.

Cvijeće i vijence na spomen kosturnicu na Tjentištu, gdje leže posmrtni ostaci 3301 partizanskog borca, položili su delegacije Vlade i Skupštine Republike Srpske, izaslanik predsjednika republike Srpske, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predstavnik Ambasade Rusije u BiH, delegacije SUBNOR-a Republike Srpske i Crne Gore i predstavnici Opštine Foča.

Ovaj veličanstveni skup slobode u dolini heroja uz prisustvo preživjelih boraca i velikog broja poštovalaca tekovina NOB-a obilježio je veličanstveni kulturno umjetnički program.

 

Prilikom odlaska na Sutjesku 11. juna 2017. godine, Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Kotora posjetila je Korićku jamu kod Bileće, položila cvijeće i odala počast žrtvama ustaškog terora.

U ovu jamu 04. juna 1941. godine ustaše su bacile 134 Srbina ovog kraja. Kosti zvjerski umorenih ljudi izvađene su iz jame 1953. i 1956. godine i pohranjene u zajedničku spomen kosturnicu u centru sela Korita.

PORUKA PREŽIVJELIH IZ JAME

OJ KORIĆKA PUSTA JAMO KLETA
TI NAS VRATI SA ONOGA SVIJETA
U NJEDRIMA TVOJIM MI SMO BILI,
I TU TEŠKE RANE ZADOBILI.

OD USTAŠKE BAJONETE KLETE
NEK POTOMCI NAŠI OVO ZNAJU
NEKA PAMTE I NEK SE ČUVAJU,
I NEK OTOM ISTORIJA PIŠE
DA SE NIKAD NE PONOVI VIŠE.

 

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin