Obilježavanje 75 godina od velike bitke na Sutjesci

Dana 10. 06. 2018. godine Organizacija boraca 1941-1945 Kotor je posjetila memorijalni spomenik u nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu gdje je obilježeno 75 godina od velike bitke na Sutjesci i odata počast za skoro 7000 zrtava koje su u maju i junu 1943. godine, u borbi protiv fašista položili život za slobodu Jugoslavije.

Borci, potomci boraca i poštovaoci boraca, njih 52 poklonili su se sjenima heroja sa Sutjeske, odali poštovanje i zahvalnost, svima koji su svoje živote ugradili u temelje slobode. Oni su u toj, najosudnijoj bici, u II Svjetskom ratu pokazali nadčovječansku hrabrost i odlučnost da se suprotstave daleko nadmoćnijem i dobro naoružanom neprijatelju.

Partizani su u toj neravnopravnoj borbi, u kojoj su izgubili, preko 7000 boraca pokazali svijetu kako se brani otadžbina i sloboda, ostavljajući po šumama i gorama najbolje sinove i borce, heroje i junake. Zato je okupljanje na Sutjesci podsjećanje na te heroje, i nezaborav na njihova djela, upućujući apel mladim generacijama da preuzmu čuvanje istorijskih događaja i da se napajaju znanjem i odanošću prema slobodi.

Na skupu su bili predstavnici boračkih organizacija Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i Srbije. Pored boraca, potomaka boraca i simpatizera prisustvovale su mnogobrojne političke organizacije, NVO i građani koji poštuju tekovine NOB-a i revolucije. Na zboru, građanima su se obratili i predstavnici boračkih organizacija republika bivše Jugoslavije.

Cvijeće i vijence na spomen kosturnicu na Tjentištu, gdje leže posmrtni ostaci 3301 partizanskog borca, položili su delegacije Vlade i Skupštine Republike Srpske, izaslanik predsjednika Republike Srpske, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predstavnik Ambasade Rusije u BiH, delegacije SUBNOR-a Republike Srpske i Crne Gore i poredstavnici Opstine Foča.

Cilj neprijatelja je bio da uništi Revoluciju u Jugoslaviji, vjerujući da će u Petoj ofanzivi, zadati najteži udarac u tzv. operaciji “Švarc” što mu nije pošlo za rukom. I neprijatelj je u svojim izvještajima davao najpovoljnije izjave o partizanima i njihovom otporu i sa divljenjem su se izjašnjavali o njihovom moralu i odlučnosti da istraju do poslednjeg.

Ovaj skup slobode u dolini heroja obilježio je i veličanstveni kulturno umjetnički program.

 

Prilikom odlaska na Sutjesku 10. 06. 2018. godine Organizacija boraca 1941-1945 Kotor je posjetila Korićku jamu kod Bileće, položilla cijeće i odala počast žrtvama ustaškog terora.
U ovu jamu 04. i 05. juna 1941. godine ustaše su bacile 134 Srbina ovog kraja.

Kosti zvjerski umorenih ljudi izvađene su iz jame 1953. i 1956. godine i pohranjene u zajedničku spomen kosturnicu u centru sela Korita.

PORUKA PREŽIVJELIH IZ JAME

OJ KORIĆKA PUSTA JAMO KLETA
TI NAS VRATI SA ONOGA SVIJETA
U NJEDRIMA TVOJIM MI SMO BILI,
I TU TEŠKE RANE ZADOBILI
OD USTAŠKE BAJONETE KLETE.

NEK POTOMCI NAŠI OVO ZNAJU
NEKA PAMTE I NEK SE ČUVAJU,
I NEK OTOM ISTORIJA PIŠE
DA SE NIKAD NE PONOVI VIŠE

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin