Obilježavanje 75. godišnjice pogibije Mata – Maša Brguljanina

Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. Kotor je uz prisustvo rodbine i poštovalaca djela narodnog heroja Mata – Maša Brguljana obilježila 75. godišnjicu pogibije, položila cvijeće na bistu u Parku Slobode i evocirala uspomene na taj događaj. Prof Ljubenko Borović je održao prigodan govor.

Poštovana rodbino
NH-a Maša Brguljana i cijenjeni
poštovaoci njegovog djela

Okupili smo se na ovom mjestu ispred bista narodnih heroja Mata-Maša Brguljana, Nikole Đurkovića i Sava Ilića u parku ”Slobode” da se poklonimo njihovim sjenima i odamo dužno poštovanje za njihovo viteštvo jer ugradiše svoje najvrednije – svoje živote u temelje slobode.

I danas, poslije 106 godina od rođenja, 75 godina od pogibije na Kupresu 1942. godine i 64 godine od proglašenja za narodnog heroja, Mata – Maša Brguljana. Okupili smo se ispred ove tri biste narodnih heroja koji u toku NOR-a upališe zublju slobode. Mi to činimo iz obzira odavanja priznanja za zasluge ovih boraca i za potrebe gajenja kulta borbenih i moralnih vrlina, ne samo njih, već i svih partizana naše narodne armije. To je potrebno, kako vrhovni komandant Josip Broz Tito reče, radi odgajanja sve novih i novih boraca, koji na toj borbi treba da se uče i steknu iste takve osobine kakve su imali naši borci u NOB-u.

Organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. g. OBNOR Kotora se okuplja, svake godine na dan pogibije NH Maša Brguljana da obnovimo sjećanja na njegov život i lik, jer po onoj narodnoj dok ima sjećanja nema smrti.

Mašo Brguljan, Kotoranin iz Škaljara rođen je 26. jula 1911. godine po redu peto dijete u porodici. Kako autor knjige o Mašu Brguljanu ”Zbivanja za nezaborav” navodi njegova majka Stane po rođenju je rekla ”ovaj sin će biti kultni temelj, krsna svijeća, vječna domaća čitulja, branič pravde, slobode i svoga naroda. Biće stožer svojih sestara. On će ih udavati, one se njim ponositi. A otac je dodao bićeš ti prava momčina”. I bi tako.

Njegovo ime je veoma poznato u Boki Kotorskoj gdje je proveo najveći dio svog života kao revolucionar. Svojim djelom, borbom, učešćem u predratnom revolucionarnom pokretu, u organizovanju ustanka, doprinosi razvoju NOB-a, podvizima u stroju Primorskog bataljona, Trećeg Lovćenskog udarnog bataljona i u IV Crnogorskoj Proleterskoj brigadi i herojskom pogibijom na Kupresu, svrstao se u red besmrtnika naše NOB-e i revolucije. Član je SKOJ-a od 1933. godine a član KPJ od 1935. godine. Bio je uporan i beskompromisan borac za prava radničke klase. Ističe se hrabrošću u mnogim borbama. Godine 1941. komesar je Kotorsko-primorske čete Primorskog bataljona, a 1942. godine komesar čete u Brigadi IV Crnogorske proleterske brigade. Njegovo ime je postalo legenda, a djelo primjer na kojem će se napajati buduća pokoljenja.

Za narodnog heroja proglašen je 3. jula 1953. godine.

Dakle, ovde smo u čast i slavu ovih naših predaka koji su sve od sebe dali, pa i svoje živote prilažući ih na oltar Otadžbine, znajući šta daju i zašto ga daju.

Oni su svoje živote položili za slobodu kao najveću svetinju i vrijednost.

Naša je obaveza i obaveza svih narednih generacija da se sa pijetetom sjetimo ovih besmrtnika koji su sebe ugradili u crnogorsko trajanje istorije, koji kao međaši stoje kao junaci koji su buktinju slobode svojim pregnućem razbuktali i osvjetlili svoju Crnu Goru i širi region.

Zato danas, kada ih svečano proslavljamo prizivamo ih na tren iz dalekih herojskih sudbina i tišina. Mata je krasila, kao i sve druge, hrabrost u borbi, poslovična odanost partiji i bliskost čovjeku.

I danas, kao i ranijih godina, na ovom mjestu zajedno sa Vama i rodbinom Brguljana oživljavamo uspomenu i izražavamo zahvalnost i poštovanje svim velikanima Revolucije i rodoljubima koji su gradili temelje moderne države u kojoj živimo.

Ovi narodni heroji su prošli golgote II Svjetskog rata i to ne smijemo nikada zaboraviti.

Do raspada Jugoslavije borci OBNOR-a Kotora su redovno obilazili spomenik i mjesto pogibije na Kupresu, a od tada to činimo ovdje u Kotoru.

Djela ovih heroja su neuništiva. Oni su bili i ostali ponos naše Boke Kotorske.

Zahvaljujem na pažnji!

12. avgust 2017. godine, Ljubenko Borović

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin