Obilježavanje Dana oslobođenja opštine Kotor – 75 godina slobode

Povodom 21. novembra Dana oslobođenja Opštine Kotor, Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Kotor je položila cvijeće i odala počast poginulim borcima i civilnim žrtvama na spomenike u Parku Slobode i spomen Parku u Risnu.

Povodom ovog jubileja predsjednik OBNOR-a 1941-1945 Kotor, drug Petar Uljarević je održao prigodan govor.


Drugovi borci,
potomci boraca i poštovaoci boraca NOR-a,

i danas kada smo se okupili pred ovim spomen zdanjem obavljamo podsjećanje na Dan oslobođenja Opštine, a njen praznik je prilika za posebno podsjećanje na poginile borce i civilne žrtve i 75 godina od slobode za ovu opštinu.

Organizacija boraca NOR-a Kotor (OBNOR) i ove godine, kao i svih godina ranije evocira uspomene i sjećanja na borce koji ugradiše svoje živote u temelje naše domovine i položiše svoje živote za slobodu i bolji život svoga naraštaja.

Danas slavimo veliki praznik naše Opštine, praznik oslobođenja ”21. novembar” kada su mladi Bokelji, svrstani u Prvu Bokeljsku brigadu nakon četvorogodišnjeg rata, donijeli slobodu svom rodnom kraju.

Mi se, na ovaj značajni dan za Kotor i Boku, podsjećamo i na narodnog heroja Boža Jovanovića, komandanta Bokeljške brigade, i istinskog jugoslovena i velikog bokelja Mata Petrovića komesara brigade. Moramo pomenuti i hrabre borce proslavljene Druge Dalmatinske brigade rukovođene narodnim herojem Obradom Egićem, koji su tih dana, zajedno sa Bokeljskom brigadom oslobađali Boku i Kotor. Napomenimo da je Kotor za slobodu ovih krajeva i Jugoslavije dao 524 borca i žrtava fašizma.

I ovaj spomenik svjedoči da je narod ovih krajeva na poziv komunista i druga Tita dao nemjerljiv doprinos oslobađanju našeg grada. Zato, danas onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju treba odlučno staviti do znanja da oni gaze tekovine naše revolucije pa i danas ako se tako može reći poistovjećuju sa onima koji su tih ratnih godina stali u službu okupatora i njihovih slugu. Time se nanosi najveća sramota i uvrjeda ne samo borcima NOR-a nego i svim rodoljubivim građanima. Zlodjela četnika, ustaša i ostalih izdajnika ostaće zapisana u istoriji i nikada neće biti zaboravljena.

Borci, njihovi potomci i poštovaoci dobro znaju da su se borci NOR-a borili za slobodnu Boku i za zajedničku domovinu Jugoslaviju.

Zato ostanimo dosljedni i jedinstveni na izvornim principima NOB-a, čuvajmo uspomene na ovaj veliki dan, 21. novembar 1944. godine, Dan oslobođenja naše opštine, dan koji nam je donio život dostojan čovjeka.

Podsjećanje na Dan oslobođenja opštine i njen praznik je prilika i za podsjećanje na pale borce i građanje i 75 godina od oslobođenja, a posebno podsjećanje na poginule borce i civilne zrtve.

Svim borcima koji su dali živote za slobodu Boke i Crne Gore, za ponosnu Jugoslaviju, neka je vječna hvala i slava.

21. 11. 2019. godine, Kotor
Petar Uljarević

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin