Odata počast narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašari

Izabrali smrt umjesto ropstva

Povodom godišnjice od pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere juče su potpredsjednica opštine Herceg Novi Danijela Đurović i predstavnici Udruženja boraca NOR-a položili vijenac na grob Milana Spasića na Savini.

Polaganju vijenca prisustvovali su i Zoran Dojčinović, konzul Republike Srbije u Crnoj Gori, članovi Matice Boke i Udruženja penzionera.

Mihailo Kilibarda, predsjednik Udruženja boraca NOR-a, podsjetio je na poručnike bojnog broda Kraljevine Jugoslavije koji su 17. aprila 1941. godine digli u vazduh razarač „Zagreb”, ne želeći da ga predaju italijanskom okupatoru. Oni su u borbi protiv fašizma položili život za otadžbinu, domovinu i postali jedan od simbola antifašističke borbe u Jugoslaviji, primjer dostojanstvene borbe i ljubavi prema domovini.

Odata počast narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašari

– Dragi Milane, tvoj herojski, junački, neponovljivi duh, potez, žrtvovanje za otadžbinu i domovinu, dao je primjer Bokeljima da nastave revolucionarnu borbu protiv fašizma, da se nikada ne predaju, kazao je Kilibarda i dodao da su putem Spasića i Mašere pošli mnogi ljudi u Boki, koji nijesu htjeli da se predaju i „radiji su bili ići u grob nego postati rob“.

Podsjetivši na one koji su se Spasiću i Mašeri pridružili u antifašističkoj borbi, Kilibarda je poručio: „Zar ima većeg priznanja, nego što su generacije nastavile borbu za slobodu, za čast i za vojnički ponos?!“

Izvor: Dan, dnevni list

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin