Posjeta spomen obilježju u Škaljarima

Organizacija boraca NOR-a (OBNOR) 1941-1945 Kotor i Tivat danas su položili cvijeće na spomen obilježje strijeljanim mornarima u Škaljarima.

Danas se navršava 101 godina od pogibije četvorice mornara koji je prijeki vojni sud osudio na smrt: František Raša, Jerka Šišgorića, Mata Brničevića i Antona Grabara, a 36 mornara je osuđeno na vremenske kazne.

U ime OBNOR-a Kotor, prisutnima se obratio njihov predsjednik Ljubenko Borović.

“Ova četvorica, strijeljanih mornara, već 101 godinu počivaju pod ovom velikom gromadom, koju svake godine na ovaj istorijski dan posjećuju borci oslobodilačkih ratova, njihovi potomci I poštovaoci njihovog herojskog djela, odajući dužno poštovanje njihovoj hrabrosti i idealima za koje su položili svoje živote” – rekao je Borović.

I ove godine, Borović je iskoristio priliku da se u ime boraca NOR-a, njihovih poštovaoca i potomaka pozdravi i zahvali prisutnima i ukratko sumira događaje koji su se odigrali 1918.

“Naprijed navedena četiri borca su daleke 1918. godine prvih dana februara podigli glas protiv ugnjetavanja, tražeći slobodu. Pripremajući se za ustanak mornara Flote Austrougarske monarhije u Boki, odlučili su da podignu ustanak prije isplovljavljanja koje je trebalo da počne 1. februara ispaljivanjem topovskog hica sa admiralskog broad “Sankt Georg” u 12 sati i podizanjem crvenih zastava na svim pobunjeničkim brodovima. Izabran je Komitet u kome su bila po dva predstavnika sa svakog pobunjeničkog brod. Međutim, zbog neiskustva i brzog otkrivanja priprema Ustanka ugašen je 3. februara” – rekao je Borović.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin