Proslava Dana oslobođenja opštine Kotor

Povodom Dana oslobođenja opštine Kotora 21. novembra, Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Kotor je posjetila spomenike u parku Slobode u Kotoru i Risnu, odala počast palim borcima za slobodu Jugoslavije, položila cvijeće u prisustvu poštovalaca narodne revolucije.

Petar Uljarević je prigodnim govorom, koji možete pročitati u nastavku, evocirao uspomene na ovaj značajan datum iz naše istorije.

Drugovi borci,
potomci boraca i poštovaoci boraca NOR-a

Okupili smo se na ovom svetom mjestu kraj spomenika “Slobode”, podignutog borcima i žrtvama fašističkog terora da se poklonimo njihovim sjenima i da im odamo počast i dužno poštovanje.

Organizacija boraca NOR-a Kotor (OBNOR) i ove godine, kao i svih godina ranije evocira uspomene i sjećanja na borce koji ugradiše svoje živote u temelje naše domovine i položiše svoje živote za slobodu i bolji život svoga naraštaja.

Danas slavimo veliki praznik naše Opštine, praznik oslobođenja “21. novembar” kada su mladi bokelji, svrstani u Prvu Bokeljsku brigadu nakon četvorogodišnjeg rata, donijeli slobodu svom rodnom kraju.

Mi se, na ovaj značajni dan za Kotor i Boku, podsjećamo i na narodnog heroja Boža Jovanovića, komandanta Bokeljške brigade, i istinskog jugoslovena i velikog bokelja Mata Petrovića komesara brigade. Moramo pomenuti i hrabre borce proslavljene Druge Dalmatinske brigade rukovođene narodnim herojem Obradom Egićem, koji su tih dana, zajedno sa Bokeljskom brigadom oslobađali Boku i Kotor. Napomenimo da je Kotor za slobodu ovih krajeva i Jugoslavije dao 524 borca i žrtava fašizma.

I ovaj spomenik svjedoči da je narod ovih krajeva na poziv komunista i druga Tita dao nemjerljiv doprinos oslobađanju našeg grada. Zato, danas onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju treba odlučno staviti do znanja da oni gaze tekovine naše revolucije, pa i danas, ako se tako može reći, poistovjećuju sa onima koji su tih ratnih godina stali u službu okupatora i njihovih slugu. Time se nanosi najveća sramota i uvrjeda ne samo borcima NOR-a nego i svim rodoljubivim građanima. Zlodjela četnika, ustaša i ostalih izdajnika ostaće zapisana u istoriji i nikada neće biti zaboravljena.

Borci, njihovi potomci i poštovaoci dobro znaju da su se borci NOR-a borili za slobodnu Boku i za zajedničku domovinu Jugoslaviju.

Zato, ostanimo dosljedni i jedinstveni na izvornim principima NOB-a, čuvajmo uspomene na ovaj veliki dan, 21. novembar 1944. godine, Dan oslobođenja naše opštine, dan koji nam je donio život dostojan čovjeka.

Svim borcima koji su dali živote za slobodu Boke i Crne Gore, za ponosnu Jugoslaviju, neka je vječna hvala i slava.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin