Neprihvatljivo podizanje ratnog groblja njemačkim vojnicima

Saopštenje za javnost SOBNOR-a Crne Gore oko podizanja ratnog groblja njemačkim vojnicima

SOBNOR-a osuđuje podizanje njemačkog ratnog groblja njemačkim vojnicima u Golubovcima, Podgorica.

SOBNOR-a Crne Gore je organizacija koja baštini časne i najsvjetlije tekovine naše slavne NOB-e i ni za pedalj ne odustaje od slavne tradicije, duboko je programski u temeljima svugdje i u svijetu priznate partizanske pobjede nad fašizmom, saopštili su iz SOBNOR-a Crne Gore.

U danima kada obelježavamo značajne jubileje iz naše slavne revolucije u znak sjećanja na hiljade stradalih civila i vojnika u borbama za oslobođenje Podgorice i Crne Gore u drugom svjetskom ratu, Država Crna Gora je podigla i svečano otvorila, u sklopu Vazduhoplovne vojne baze Golubovci, njemačko ratno groblje u kome su pokopani ostaci 64 njemačka vojnika, u tajnosti i bez znanja javnosti. SOBNOR-a Crne Gore smatra da je podizanje spomen groblja njemačkim nacistima pogrešno i neprihvatljivo, jer ne samo da predstavlja reviziju istorije, već je u suprotnosti sa vrijednostima antifašizma i demokratije i vrijeđa naše najsvjetlije tekovine NOB-e.

Prema njihovim riječima, ne dovodi se u pitanje civilizijski čin sahrane njemačkih vojnika, već činjenica da posmrtnim ostacima okupatorske vojske nije mjesto u vojnom objektu i što se svemu tome daje na značaju kao da su bili oslobodioci, a što je ponižavajući čin za slobodarsku i antifašističku Crnu Goru.

Nemamo ništa protiv da su ostaci odnešeni i pokopani u mjestu u kojem su rođeni. Pitamo se šta su vojnici Vermahta tražili u Crnoj Gori, bili su hiljadama kilometara daleko od svoje zemlje. Neshvatljivo je, poručuju iz SOBNOR-a Crne Gore, da se podiže spomenik okupatorima koji su bili na strani zla i nepravde, poraženi u drugom svetskom ratu i koji su pobili toliko nedužnog naroda na ovim i širim prostorima.

SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljač njegovanja revolucionarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e i koji drži do časti, slobode, patriotizma i antifašizma, koji čuva uspomenu na poginule borce NOR-a, ovim putem želi da opomene one, neznavene što ne znaju da se kane svega onoga što vrijeđa naša antifašistička raspoloženja. Kao i u ranijem period, SOBNOR-a Crne Gore će se energično i oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju naš NOP a veličaju, fašizam i poražene snage.

Naša je trajna obaveza da nikada ne zaboravimo one koji su svoje živote ugradili za slobodu Crne Gore i naše nekadašnje domovine od Triglava pa do Đevđelije.

Izražavamo neslaganje sa donosiocima ovako skandalozne Odluke o podizanju spomen groblja njemačkim nacistima i zahtijevamo od istih i pravosudnih organa da ponište ovu odluku, a da se više brinu o spomenicima i spomen obeležjima iz naše časne NOB-e, zaključuje se u saopštenju.

U Podgorici, 20. 11. 2016. godine, SOBNOR CRNE GORE

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin