Sjećanje na strijeljanje vođa ustanka crvenih mornara u Škaljarima

11. februara na dan strijeljanja vođa ustanka crvenih mornara u Škaljarima, Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Kotor sa Organizacinom boraca Tivat posjetili su spomen obilježje u Škaljarima, položili cvijeće i evocirali uspomene na taj dan.

Ispred OBNOR-a Kotor prisutnima se obratio Ljubenko Borović ističući da se navršava 102 godina od pogibije četvorice mornara koje je prijeki vojni sud osudio na smrt i to: František Raša, Jerka Šižgorića, Mata Brničevića i Antona Grabara, a 36 mornara je osuđeno na vremenske kazne.

“Ova četvorica strijeljanih već 102 godinu počivaju pod ovom ledenom gromadom koju svake godine na ovaj istorijski dan posjećuju borci oslobodilačkih ratova, njihovi potomci i poštovaoci njihovog herojskog djela, odajući dužno poštovanje njihovoj hrabrosti i njihovim idealima za koje su položili svoje živote. Borci NOR-a, i građani Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog poklanjaju se njihovim sjenima i njihovom veličanstvenom podvigu otvarajući vidike ka slobodi i boljem životu“, kazao je Borović.

Borović je dalje podsjetio da su navedena četiri borca davne 1918. godine. prvih dana februara podigli glas protiv ugnjetavanja tražeći slobodu i bolju budućnost.

“Pripremajući se za ustanak mornara Flote Austrougarske monarhije u Boki odlučili su da podignu ustanak prije isplovljenja koje je trebalo da počne 1. februara ispaljivanjem topovskog hica sa admiralskog broda “Sankt Georg“ u 12 časova i podizanjem crvenih zastava na svim pobunjeničkim brodovima umjesto državnih. Izabran je Komitet u kome su bila po dva predstavnika sa svakog pobunjeničkog broda“, dodao je Borović.

OBNOR 1941-1945 Kotor je nakon polaganja cvijeća u u Škaljarima posjetio je i spomen obilježje u Lipcima gdje je italijanski okupator 11. februara 1943. godine strijeljao devet vojnih i političkih rukovodilaca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije iz kotorske i hercegnovske opštine.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin