Obilježavanje Dana oslobođenja opštine Kotor

Organizacija boraca NOR-a -1941-1945 Kotor je povodom 21. novembra, Dana oslobođenja Kotora i Risna, položila cvijeće na spomenicima u Kotoru i Risnu, kao i na bistama narodnih heroja u Parku Slobode u Kotoru, i evocirala uspomene i sjećanja na borce koji ugradiše svoje živote u temelje naše domovine. Ovim povodom Predsjednik OBNOR-a Petar Uljarević je održao prigodan govor.

,,Drugovi borci, potomci boraca i poštovaoci boraca NOR-a, I danas smo se okupili pred ovim spomen-zdanjem, obavljamo podsjećanje na Dan oslobođenja Opštine, a njen praznik je prilika i za podsjećanje na pale borce i gradjane i 73 godine od slobode za ovu opštinu, a posebno podsjećanje na poginule borce i civilne žrtve.

Organizacija boraca NOR-a Kotor (OBNOR) i ove godine, kao i svih godina ranije, evocira uspomene i sjećanja na borce koji ugradiše svoje živote u temelje naše domovine i položiše svoje živote za slobodu i bolji život naraštaja.

Danas slavimo veliki praznik naše Opštine, praznik oslobodjenja “21. Novembar”, kada su mladi Bokelji svrstani u Prvu Bokeljsku brigadu nakon četvorogodisnjeg rata, donijeli slobodu svom rodnom kraju.

Mi se, na ovaj značajni dan za Kotor i Boku, podsjećamo i na narodnog heroja Boža Jovanovića, komandanta Bokeljske brogade, i istinskog Jugoslovena i velikog bokelja Mata Petrovića, komesara brigade. Moramo pomenuti i hrabre borce proslavljene Druge Dalmatinske brigade rukovodjene narodnim herojem Obradom Egićem, koji su tih dana, zajedno sa Bokeljskom brigadom oslobadjali Boku i Kotor. Napominjemo da je Kotor za slobodu ovih krajeva i Jugoslavije dao 524 borca i žrtava fašizma.

I ovaj spomenik svjedoči da je narod ovih krajeva na poziv komunista i druga Tita dao nemerljiv doprinos oslobadjanju našeg grada. Zato, danas onima koji pokušavaju da prekrajaju istoriju treba odlučno staviti do znanja da oni gaze tekovine naše revolucije pa i danas, ako se tako može reći, poistovjećuju sa onima koji su tih ratnih godina stali u službu okupatora i njihovih slugu. Time se nanosi najveća sramota i uvreda ne samo borcima NOR-a nego svim rodljubivim gradjanima. Zlodjela četnika, ustaša i ostalih izdajnika ostaće zapisana u istoriji i nikada neće biti zaboravljena.

Borci, njihovi potomci i poštovaoci dobro znaju da su se borci NOR-a borili za slobodnu Boku i za zajedničku domovinu Jugoslaviju.

Zato ostanimo dosljedni i jedinstveni na izvornim principima NOB-a, čuvajmo uspomene na ovaj veliki dan, 21. novembar 1944. godine, Dan oslobodjenja naše opštine, dan koji nam je donio život dostojan čovjeka.

Svim borcima koji su dali živote za slobodu Boke i Crne Gore, za ponosnu Jugoslaviju, neka je vječna slava i hvala.”

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin