Obilježavanje 13. jula – Dan ustanka naroda Crne Gore

13. jula povodom Dana ustanka naroda Crne Gore, organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Kotor je položila cvijeće na spomen obilježja u Parku “Slobode” Kotor, u Risnu i Morinju, gdje su u prisustvu boraca i poštovaoca NOR-a odali poštu poginulim borcima za slobodu Jugoslavije.

Govor Ljubenka Borovića održanog 13. jula u Parku “Slobode” u Kotoru

“Okupili smo se danas da povodom Dana Državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda, u godini kada obilježavamo 72. godinu od formiranja SUBNOR-a Jugoslavije i 71. godinu SUBNOR-a Crne Gore da obilježimo ove značajne datume i da se poklonimo sjenima boraca i žrtava fašističkog terora.

Polaganjem cvijeća na spomenik palim borcima NOR-a i žrtava fašističkog terora, kao i na bistama narodnih heroja pred ovim svijetlim zdanjem u mjestu koje je davalo narodne heroje i vitezove, prvoborce i rukovodioce od kojih su mnogi ugradili svoje živote u temelje slobode poput, narodnih heroja Nikole Đurkovića, Sava Ilića i Mata-Maša Brguljana klanjamo se njihovim sjenima i odajemo dužnu poštu i poštovanje za sve što su činili i uradili za svoja potomstva.

Na nama, borcima, potomcima boraca NOR-a i svim građanima je danas i uvijek velika obaveza da čuvamo sjećanje na borce za slobodu, posebno poginule junake koji su umirali za druge, za nas, za potomke, da bi živjeli u slobodi i miru.

Našim okupljanjima kod ovog i drugih spomenika iskazujemo nezaborav i poštovanje prema onima koji su pali za slobodu, a nisu doživjeli da u njoj uživaju bar malo.

Jugoslavija se raspala kada su nacionalizmi i kontra revolucija uzeli maha. Ipak vjerujem da će naši borci i njihovi poštovaoci da cijene borbu NOR-a i postaviti je na pravo mjesto. Zato ovog 13 jula poručujem mladima: ne uradite nikom i ne poželite nikom ono što ne bi sebi uradili i poželjeli. Tako su govorili naši preci. A njihove zavjete treba čuvati” – kazao je Borović.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin