Posjeta spomeniku u Mrčevcu

9. jula 2019. godine borci NOR-a 1941-1945 Kotora, Tivta i Budve, povodom likvidacije članova Sreskog komiteta Kotora 9. jula 1944. godine u Mrčevcu, opština Tivat, prilikom četničko-okupatorske racije, posjetili spomen obilježje, odali poštu i položili cvijeće. Ovom prilikom borci, potomci i poštovaoci boraca su se okupili da se podsjete na njihova junačka djela i žrtve terora, odaju počast i polože cvijeće na mjesto njihove pogibije. Na ovaj način borci su se prisjetili likova i njihovih djela, kao i ostalih boraca u borbi za slobodu.

Na ovaj dan u velikim četničkim hajkama i kaznenim ekspedicijama, koji su nastupali protiv NOP-a i stanovništva koje je podržavalo partizane i rodoljube, stradao je sreski komitet Kotora. Tom prilikom poginuo je sekretar Sreskog komiteta Niko-Nikola Radov Anđus iz Todorovića sa Sv. Stefana – narodni heroj, sekretar OK SKOJ-a za Boku Mihajlo Muljete Ivanović i član okružnog komiteta KPJ. Poginula je i član Sreskog komiteta SKOJ-a Borislava-Borka Milova Zenović, član KPJ i delegat na Prvom kongresu USAO- a Crne Gore u Kolašinu. Tom prilikom teško je ranjena Nana Božinović, član SKOJ-a iz Mrčevca. Skoro u isto vrijeme četničke “Crne trojke” izvršile su masakr nad nekoliko omladinki i žena u selima Bogetići i Kavač.

Veliko je zadovoljstvo što se sa pijetetom i dubokim osjećajem poštovanja prisjećamo sjajnih pregaoca i boraca koji su za slobodu dali svoje živote. Oni nijesu umrli, oni sa visina osvjetljavaju put svim budućim naraštajima. Oni su dali najvrednije što su imali – dali su svoje živote za slobodu u kojoj smo, i kojoj danas živimo svoje živote”, saopšteno je iz Organizacije boraca NOR-a Kotora, Tivta i Budve.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin