Posjeta spomen-obilježja na Carinama u Risnu

Organizacije boraca NOR-a 1941-1945 Kotora i Tivta posjetili su juče spomen-obilježje na Carinama u Risnu, gdje su Njemci 1944. godine strijeljali rodoljube iz Boke kotorske i to: Marka Bućina, Rada Đurovića, Iliju Markovića, Nika Matkovića, Tripa Petkovića i Toma Petrovića.

Obraćajući se prisutnima prof. Ljubenko Borović naglasio je da su rodoljubi strijeljani 7. jula 1944. godine od strane okupatora i domaćih izdajnika kako bi zaplašili narod i primorali ga na pokornost.

– To je kod naroda izazvalo još veći revolt i mržnju prema neprijatelju. Dakle, okupator je sprovodio svoju paklenu ideju; za svakog ubijenog Njemca ubiti stotinu stanovnika. Na nama borcima, potomcima boraca NOR-a i svim građanima je velika obaveza da čuvamo sjećanje na borce za slobodu, posebno poginule junake koji su umirali za druge, za nas, za potomke, da bismo živjeli u slobodi i miru. Ovakvim okupljanjima kod ovih i drugih spomenika iskazujemo nezaborav i poštovanje prema onima koji su pali za slobodu – rekao je Borović.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin