Obilježavanje 29. novembra Dana Republike

Povodom 29. novembra Dana Republike, Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Kotor je položila cvijeće na spomenik u Parku Slobode i evocirala uspomene na slavne dane naše istorije.

Skupu se prigodnim govorom obratio profesor Ljubenko Borović.

***

Drugovi borci NOR-a,
potomci i poštovaoci boraca

Danas ovdje u parku ”Slobode”, pred ovim spomen zdanjem obilježavamo 29. novembar – Dan Republike, praznik koji su slavili svi narodi i narodnosti SFRJ. Dakle, 29. novembar predstavlja tekovinu naslijeđenu iz revolucionarne i NOB-a Jugoslovenskih naroda i narodnosti. Ovo je dan za vječnu istoriju i pamćenje.

Borci NOR-a 1941-1945 godine (OBNOR) u Kotoru i njihovi potomci i poštovaoci, svake godine, posjećuju ovo spomen obilježje kao i biste narodnih heroja Maša Brguljana, Sava Ilića i Nikole Đurkovića, i tako čuvaju uspomene na slavne dane i pretke koji su dali ono što je najvrednije i najsvetije za slobodu – svoje živote. Podsjećamo se na ovaj način slavnih predaka i boraca koji su stradali i ginuli u borbama za slobodu.

Dan Republike – 29. novembar obilježavamo kao godišnjicu drugog zasjedanja AVNOJ-a, kada je u Jajcu donijeta odluka o federalnom ustrojstvu SFRJ. Toga dana, prije 75 godine, ustanovljen je Nacionalni Komitet oslobođenja Jugoslavije i odlučeno da se Jugoslavija izgradi na demokratskom federativnom principu kao zajednica ravnopravnih naroda. To je, dugo vremena bio najveći praznik u SFRJ-u.

Ovdje smo u čast i slavu onih naših predaka koji su sve od sebe dali, pa i svoje živote, prilažući ih na oltar Otadzbine znajući šta daju i zašto ga daju.

Poštovani posjetioci ovog spomen zdanja, na ovaj dan, naša je obaveza i obaveza svih narednih generacija da odamo poštu i poklonimo se sjenima stradalih u NOB-u za zajednički cilj – slobodu i društvo lišenog nehumanog i okupatorskog režima. I danas na ovaj način oživljavama uspomenu i izražavamo zahvalnost i poštovanje stradalim vojnicima i rodoljubima koji su gradili temelje modernih država u kojima živimo.

Dan Republike – 29. novembar je veoma značajan praznik, iako ga od 2002 godine ne obilježavamo pravom svečarskom atmosferom.

Naši preci su prošli golgote II Svjetskog rata i to ne smijemo nikada zaboraviti.
Na znak sjećanja i poštovanja i ove godine, i ovog Dana Republike polažemo vijenac i cvijeće onima koje je krasila hrabrost u borbi, poslovična odanost partiji i bliskost čovjeku.

Prošlost se ne zaboravlja, na njenim vrijednostima se uče mlade generacije, posebno sa stanovišta ljudskosti, dostojanstva, ljudskih vrijednosti i slobode. Patriotizam se ovim diže na najveći nivo.

Hvala na pažnji i živjeli!

Kotor, 29. 11. 2018. godine
Ljubenko Borović

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin