Obilježavanje 73 godine od velike bitke na Sutjesci

Dana 12. 06. 2016. godine Organizacija boraca 1941-1945 Kotor je posjetila memorijalni spomenik u nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu gdje su obilježene 73 godine od velike bitke na Sutjesci i odata počast za skoro 7000 žrtava, koje su u maju i junu 1943. godine, u borbi protiv fašista položili život za slobodu Jugoslavije.

Cvijeće i vijence na spomen kosturnicu na Tjentištu, gdje leže posmrtni ostaci 3301 partizanskog borca, položile su brojne delegacije iz svih republika bivše Jugoslavije, kao i delegacije Rusije, Grčke, Bugarske i Amerike.

Ovaj veličanstveni skup slobode u dolini heroja uz prisustvo preživjelih boraca i velikog broja poštovalaca tekovina NOB-a obilježio je veličanstveni kulturno umjetnički program.

Prilikom odlaska na Sutjesku Organizacija boraca 1941-1945 Kotor posjetila je Korićku jamu kod Bileće, položila cijeće i odala počast žrtvama ustaškog terora.

U ovu jamu 04. juna 1941. godine ustaše su bacile 134 Srbina ovog kraja.
Kosti zvjerski umorenih ljudi izvađene su iz jame 1953. i 1956. godine i pohranjene u zajedničku spomen kosturnicu u centru sela Korita.

PORUKA PREŽIVJELIH IZ JAME

OJ KORIĆKA PUSTA JAMO KLETA
TI NAS VRATI SA ONOGA SVIJETA
U NJEDRIMA TVOJIM MI SMO BILI,
I TU TEŠKE RANE ZADOBILI
OD USTAŠKE BAJONETE KLETE.

NEK POTOMCI NAŠI OVO ZNAJU
NEKA PAMTE I NEK SE ČUVAJU,
I NEK OTOM ISTORIJA PIŠE
DA SE NIKAD NE PONOVI VIŠE

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin