Obilježavanje Dana boraca u Kotoru i Herceg Novom

Organizacija Boraca NOR-a 1941-1945. Kotor je dana 4. jula 2016. godine posjetila spomenik u parku Slobode u Kotoru, položila cvijeće i evocirala uspomene na pale drugove u borbi za slobodu Jugoslavije.

Povodom 4. jula, Dana ustanka naroda Jugoslavije 1941. godine, Opštinski odbor boraca NOR-a Kotor položio je danas cvijeće na spomenik u Parku slobode u Kotoru.

Prisutne je ispred Opštinske organizacije boraca pozdravio Ljubenko Borović podsjetivši da je Dan borca bio državni praznik u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ) i Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

„Naziva se još i praznik ustanka naroda Jugoslavije. Obilježavao je godišnjicu sjednice Politbiroa centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije održane 4.jula 1941. godine u Beogradu na kojoj je donesena odluka o podizanju oružanog ustanka. Na istoj sjednici Politbiro je odlučio formirati glavni štab narodnooslobodilačkog pokreta za Srbiju. Dan borca je za državni praznik proglašen 26.aprila 1956. godine. Proslavljao se svake godine u čitavoj zemlji, a nakon raspada SFRJ postao je državni praznik SRJ, ali se kasnije obilježavao samo u Srbiji. Ukinut je 2001.godine odlukom Vlade Srbije. Praznik se danas nezvanično proslavlja u organizaciji Saveza Udruženja boraca NOR-a”, zaključuje Borović.


Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. Kotor je povodom Dana borca 4. jula 2016. godine posjetila spomenik u Sutorini Herceg Novi i polozila cvijeće. Uz bogat kulturno umjetnički program evocirane su uspomene na pale drugove koji svoje živote položiše za slobodu Jugoslavije.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin