Obilježavanje bitke u Poborima

Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Kotor je 25. 3. 2019. godine posjetila spomenik u Pobore, opština Budva gdje su sa delegacijama boračkih organizacija Budve, Herceg Novog, Tivta, Trebinja, Prijepolja, Podgorice i Cetinja, sa građanima Pobora i Budve, položili vijence i cvijeće na spomen obilježje poginulim u bici na Paštrovnici i žrtvama fašističkog terora. Pred spomenikom je govorio Ivo Marković predsjednik boraca Budve i zatočenik Mamule.

Na spomen obilježju je zapisano:
“Stojte za trenutak – usporite hod. Ovdje održavaju predustanički skup poborski borci za slobodu. Spomenik je Vašega junaštva Crna Gora i njena sloboda.”

Borcima se ispred opštine Budva biranim riječima obratio podpredsjednik Bulatović koji je u svom pozdravnom govoru čestitao okupljanjima na akcijama i istakao da će opština Budva u ovakvim situacijama biti uvijek uz borce, dao im podršku i kazao da oni uvijek mogu računati na podršku opštine.

Na kraju, rukovodstva ovih boračkih organizacija su održali sastanak na kojem ih je prof. Ljubenko Borović, član upravnog odbora SOBNOR-a Crne Gore upoznao da se ove godine navršava 75 godina od formiranja Prve Bokeške narodno oslobodilačke udarne brigade. Ova brigada formirana je 5. 10. 1944. godne u Konjskom, opština Trebinje, i prošla je na svom borbenom putu, pri oslobađanju opština, kroz sve crnogorske gradove Prijepolje i Kosmet.

Obilježavanje ovog jubileja ušao je u Program SOBNOR-a Crne Gore.
Na sastanku je dogovoreno da se sljedeći sastanak održi 9. 4. u Trebinju, na kojem će se oformiti, izabrati organizacioni odbor, utvrditi mjesto održavanja svečanosti i dalji program aktivnosti.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin