Obilježavanje Dana ustanka naroda Crne Gore protiv okupatora

Organizacija boraca NOR-a 1941-1945 Kotor i delegacija Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije Kotor su, povodom Dana ustanka naroda Crne Gore 13. jula 2016. godine, položile cvijeće na spomen obilježja u parku Slobode Kotor, na spomenik u parku Risan, kao i na spomeniku u Gornjem Morinju.

Ovim povodom evocirane su uspomene na te slavne dane i održani prigodni govori.

U Gornjem Morinju prisutne je pozdravio u ime opštinske Organizacije boraca NOR-a 1941-1945. predsjednik Petar Uljarević, a potom je govor održao mještanin Milan Šparović. Cijeli govor možete pročitati u nastavku, ispod fotografija.

Dragi Bokelji, dragi sugrađani, dragi Morinjani,

evo već 75 godina, mi Morinjani evociramo uspomenu na godišnjicu od dizanja ustanka protiv fašističkog okupatora u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj i 74 godine od tragičnih događajaa u Morinju i cijelom podorijenskom području, kada su u divljanju talijanskih okupatora stradali naši najdraži.

Narod koji nema sjećanja, nema ni budućnost. A mi želimo da imamo budućnost, sa našim potomstvom na ovim područjima. Ne smijemo zaboraviti ni daljnju prošlost, sve od dolaska naših predaka na ova područja, na heroizam naših predaka u Balkanskim ratovima i I svjetskom ratu.

Na ovom mjestu i kod Crkve Sv. Tomee, gdje su većinom sahranjeni, sjećamo se naših žrtava fašističkog terora u Gornjem Morinju. Na heroizam naroda koji nikada kroz istoriju nije prihvatao okupatora i okupaciju, pa tako ni te 1941. godine. Na opštenarodni ustanak, okupator je odgovorio strašnim progonima, ubijanjima u kućama i na kućnim pragovima, egzekucijom naših domaćina na Ledenicama, paljenjem svih, inače siromašnih kuća u Gornjem Morinju. Nastavilo se interniranjeem nejače, žena i djece u koncentracione logore na Mamuli i Prevlaci.

Na ovom mjestu treba reći i to da živih boraca i učesnika rata skoro i da nema. Baš zato što ih nema među živima, ali ima u našem sjećanju, mi njihovi sugrađani imamo u budućnosti zavjet, da dok nas ima, da ih se sjećamo, da evociramo uspomenu na njihov heroizam, njihovo junaštvo, njihovu žrtvu i tragediju te daleke, a tako bliske 1941. i 1942. godine.

Nećemo im pominjati imena, jer mi ih znamo. Oni su naši. Imena žrtava fašističkog terora i palih boraca su na ploči iza mene. I u Spomen domu, u zgradi stare Gornjomorinjske škole. Tamo su i neki skromni dokazi morinjske epopeje i tragedije iz 1942. godine, oni koje smo uspjeli sakupiti i sačuvati.

Slava palim borcima i žrtvama fašističkog terora!

Gornji Morinj, 13. 07. 2016. godine, govor je pročitao mještanin Milan Šparović

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin