Obilježavanje 74. godišnjice pogibije Mata – Maša Brguljana

Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. Kotor je uz prisustvo rodbine i poštovalaca djela narodnog heroja Mata-Maša Brguljana obilježila 74. godišnjicu pogibije, položila cvijeće na bistu u Parku Slobode, evocirala uspomene na taj događaj. Prof Ljubenko Borovic je održao prigodan govor, koji možete pročitati u nastavku.

Poštovana rodbino
NH-a Maša Brguljana i cijenjeni
poštovaoci njegovog djela

Okupili smo se na ovom mjestu ispred bista narodnih heroja Mata-Maša Brguljana, Nikole Đurkovića i Sava Ilića u parku Slobode da se poklonimo njihovim sjenima i odamo dužno poštovanje za njihovo viteštvo, jer ugradiše svoje najvrednije – svoje živote u temelje slobode.

I danas, poslije 74 godine, od herojske pogibije Maša Brguljana na Kupresu 1942. godine osvježavamo uspomene, kada ova trojica velikana u toku NOR-a upališe zublju slobode. Mi to činimo iz obzira odavanja priznanja za zasluge ovih boraca i za potrebe gajenja kulta borbenih i moralnih vrlina, ne samo njih, već i svih partizana naše narodne armije. To je potrebno, kako vrhovni komandant J. B. Tito reče, radi odgajanja sve novih i novih boraca, koji na toj borbi treba da se uče i steknu iste takve osobine kakve su imali naši borci u NOB-u.

Organizacija boraca narodnooslobodilačkog rata 1941-1945. g. OBNOR Kotora se okuplja, svake godine na dan pogibije NH Maša Brguljana da obnovimo sjećanja na njegov život i lik, jer po onoj narodnoj dok ima sjećanja nema smrti.

Mašo Brguljan, kotoranin iz Škaljara rođen je 26. jula 1911. godine po redu peto dijete u porodici. Kako autor knjige o Mašu Brguljanu ”Zbivanja za nezaborav” navodi njegova majka Stane po rođenju je rekla ”ovaj sin će biti kultni temelj, krsna svijeća, vječna domaća čitulja, branič pravde, slobode i svoga naroda. Biće stožer svojih sestara. On će ih udavati, one se njim ponositi. A otac je dodao bićeš ti prava momčina”. I bi tako.

Njegovo ime je veoma poznato u Boki Kotorskoj gdje je proveo najveći dio svog života kao revolucionar. Svojim djelom, borbom, učešćem u predratnom revolucionarnom pokretu, u organizovanju ustanka, doprinosi razvoju NOB-a, podvizima u stroju Primorskog bataljona, Trećeg Lovćenskog udarnog bataljona i u IV Proleterskoj brigadi i herojskom pogibijom na Kupresu, svrstao se u red besmrtnika naše NOB-e i revolucije. Član je SKOJ-a od 1933. g. a član KPJ od 1935. g. Bio je uporan i beskompromisan borac za prava radničke klase. Ističe se hrabrošću u mnogim borbama. Godine 1941 komesar je Kotorsko-primorske čete Primorskog bataljona, a 1942. g. komesar čete u Brigadi IV Crnogorske proleterske brigade.

Njegovo ime je postalo legenda, a djelo primjer na kojem će se napajati buduća pokoljenja.

Za narodnog heroja proglašen je 3. jula 1953. g.

Do raspada Jugoslavije borci OBNOR-a Kotora su redovno obilazili spomenik i mjesto pogibije na Kupresu, a od tada to činimo ovdje u Kotoru.

Djela ovih heroja su neuništiva. Oni su bili i ostali ponos naše Boke Kotorske.

Hvala Vam na pažnji i pozivam Vas da ovim hrabrim i velikim rodoljubima odamo poštu minutom ćutanja.

Neka im je vječna hvala i slava!

12. avgust 2016. godine
Ljubenko Borović

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin