Obilježeno 77 godina od rasformiranja logora Mamula

Na ostrvu Lastavica danas je polaganjem vijenaca obilježeno 77 godina od rasformiranja zloglasnog logora „Campo Mamula“.

Obilježeno 77 godina od rasformiranja logora Mamula

Sjećanje na logoraše iz Boke Kotorske, Istočne Hercegovine i Južne Dalmacije koji su pod okriljem italijanskog okupatora tamnovali na Mamuli tradicionalno je organizovala hercegnovska Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. godine. Vijence su položili članovi boračkih organizacija, predstavnici Opštine Herceg Novi i kompanije OHM Mamula, a ove godine je broj posjetilaca bio ograničen iz razloga poštovanja epidemioloških mjera.

Ovom prilikom predsjednik SOBNOR-a CG 1941 -1945. Radojica Radojević uručio je Opštini Herceg Novi najveće priznanje koje dodjeljuje ova organizacija, za uspješnu saradnju i doprinos u realizaciji programskih ciljeva SOBNOR-a Crne Gore.

Obilježeno 77 godina od rasformiranja logora Mamula

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, istakao je da se danas sjećamo i pominjemo one koji su patili i stradali zato što su voljeli i branili svoj narod i slobodu. Na ostrvu Lastavica tamnovali su u neljudskim uslovima antifašisti i rodoljubi među kojima i stariji, žene i djeca iz Boke, istočne Hercegovine i južne Dalmacije.

“Tvrđava Mamula je mjesto sjećanja i pijeteta, simbol slobodarskog, antifašističkog duha našeg naroda koji se ponosno, braneći budućnost svoje djece, suprotstavljao i najokrutnijim neprijateljima.

Iskreno se nadam da će na ovom ostrvu, na ovoj tvrđavi, uvijek biti mjesta za sve građane koji žele da odaju počast stradalim precima, prijateljima, sugrađanima, saborcima. Slaveći njihova imena i žrtve mi poručujemo – mir i sloboda nemaju cijenu”, poručio je Katić.

Ivo Marković, preživjeli logoraš iz Budve, podsjetio je da je u logor Mamula među prvima stigla grupa iz njegovog sela sa 110 žena i djece. I on je bio među njima sa sedmoro braće, majkom i očevom majkom.

“Nijedan logor nije za pohvaliti. Bili su teški uslovi za život, glad, prljavštiva, hladnoća, svaka nedaća je bila. Narod je umirao. Eto preživjelo se i ne bi volio da se takav slučaj ponovi na ovim prostorima. Narod neka živi u slozi, a preminulima neka je slava”, kazao je Marković.

Na istorijske činjenice u vezi sa koncentracionim logorima Mamula i Prevlaka, koje je 1942. godine osnovala Vlada Kraljevine Italije, prisutne je podsjetio član OBNOR-a Herceg Novi 1941-1945. Slobo Novaković.

“Od gladi, iscrpljenosti i terora je umrlo 33 zatvorenika, a zbog tako teških uslova Novljani su organizovali dopremanje paketa sa hranom, da koliko toliko pokušaju da im ublaže muku. Pošto je bilo mnogo muškaraca na ovom zadatku pomenuću samo neke od djevojaka – Gospava Kovačević, Ljiljana i Milanka Terzović, Danica Perčinović, Bjanka i Bruna Simić. Nakon pada fašističke Italije, dvije brodice spašavaju grupe zatvorenika, a za ostatak su se pobrinuli Vido Cvjetković i Mirko Đurašković koji su vratili brodicu na Mamulu, ukrcali sve preostale zatvorenike i prevezli ih u luku spasa”, rekao je Novaković.

Obilježeno 77 godina od rasformiranja logora Mamula

Priznanje Opštini Herceg Novi uručeno je nakon polaganja vijenaca

“Opština Herceg Novi je uvijek bila sa nama, pomagala kada nam je bilo najteže. U znak tako dobre saradnje, mi smo na poslednjoj sjednici Upravnog odbora donijeli jednoglasnu odluku da se najveće priznanje SOBNOR-a Crne Gore uruči Opštini Herceg Novi. Ubijeđen sam da će i u narednom periodu naša saradnja biti uspiješna”, kazao je predsjednik SOBNOR-a CG 1941 -1945. Radojica Radojević.

Predsjednik Opštine Stevan Katić, uz zahvalnost na priznanju, istakao je da je svima u lokalnoj samoupravi obaveza da čuvaju tradiciju narodnooslobodilačkog rata te dodao da će Opština nastaviti da pomaže aktivnosti hercegnovske boračke organizacije.

Obilježeno 77 godina od rasformiranja logora Mamula

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin