Pomen Mašu Brguljanu

12. avgusta je delegacija OBNOR -a 1941-1945. godine Kotora, sa predstavnicima rodbine, obilježila pomen od pogibije Kotoranina – narodnog heroja Mata Maša Brguljana.

Pred bistom tog hrabrog revolucionara, jednog od organizatora i učesnika 13. julskog ustanka, učesnika u predratnom revolucionarnom pokretu obilježeno je 109 godina od rođenja, 78 godina od pogibije i 67 godina od proglašenja za narodnog heroja.

Taj mladi neustrašivi borac položio je svoj život za slobodu na Kupresu u 31. godini života gdje mu je bilo podignuto spomen obolježje, koje je u ratu 90-tih godina porušeno.

Pomen Mašu Brguljanu

Dao je veliki doprinos razvoju NOB-a podvizima u stroju Primorskog bataljona, III Lovćenskog udarnog bataljona i u IV Proleterskoj brigadi. Svrstao se u red besmrtnika naše NOB-e i Revolucije i kao član SKOJ-a i KPJ. Bio je uporan i beskompromisan borac za prava radničke klase. Sa svojom hrabrošću isticao se u mnogim borbama i kao takav bio je komesar Kotorsko – primorske čete Primorskog bataljona i komesar čete u Brigadi IV Crnogorske proleterske brigade.

Kotorani su mu se odužili podizanjem spomen biste u Parku slobode zajedno sa narodnim herojima Nikolom Đurkovićem i Savom Ilićem.

Njihova imena su postala legende, a djela primjer na kojem će se napajati buduća pokoljenja.

Djela ovih heroja su neuništiva. Oni su bili i ostali ponos naše Boke Kotorske, istakao je prof. Ljubenko Borović u svom obraćanju prisutnima.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin