Odavanje počasti palim borcima za slobodu Jugoslavije u Pljevljima

Organizacija boraca NOR-a 1941-1945. Kotor je u zajedničkoj aktivnosti sa OBNOR-om Pljevlja 19. 10. 2017. godine obišla spomenike palim borcima za slobodu Jugoslavije. U ovoj aktivnosti posjećen je spomenik na Stražici, koji je podignut 1961. godine u znak sjećanja na poginule partizane u Pljevaljskoj bitki 1. decembra 1941. godine.

Organizacije boraca NOR-a 1941 -1945. godina – Pljevlja i Kotor organizovali su posjetu u Mrzovićima spomeniku palim borcima italijanske divizije „Garibaldi“.

U znak sjećanja na poginule i njihovu junačku borbu, kao i njihovom velikom doprinosu pobjedi nad fašizmom, 21. septembra 1983. godine podignut je spomenik u Mrzovićima, koji je otkrio tadašnji predsjednik Italije Sando Pertini. Ovi junaci koji su dali svoje živote za slobodu, zaslužuju divljenje i poštovanje i moramo ih sačuvati od zaborava.

Ovom posjetom se ukazuje na značaj i važnost prošlih vremena, iz narodnooslobodilačkog rata, kako se te vrijednosti ne bi zaboravile. U borbi protiv fašizma u II svjetskom ratu pale su velike žrtve, koje su dostojne trajnog poštovanja.

U borbi protiv fašizma veliki doprinos dala su Pljevlja i Pljevljaci. Kapitulacijom Italije 9. septembra 1943. godine, na ovom mjestu u jesen 1943. godine u Mrzovićima, na predlog Vrhovnog štaba formirana je italijanska partizanska divizija „Garibaldi“.

Italijanski vojnici su se pridružili partizanskim jedinicama, u borbu protiv dojučerašnjih saveznika Njemaca, i djelovali su u sastavu Drugog korpusa NOV Jugoslavije.

Treba istaći da je od 25.000 hiljada vojnika, koliko se zadesilo na ovim prostorima nakon kapitulacije Italije, u Italijansku partizansku diviziju „Garibaldi“ pristupilo 12.000 vojnika.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin