Sačuvali Jugoslaviju u malom – Borci NOR-a uvijek zajedno

U Podgorici je 14. 05. 2017. godine održana Treća Konferencija gradskih i opštinskih udruženja boračkih organizacija gradova bivše SFRJ pod sloganom “BORCI NOR-a UVIJEK ZAJEDNO” u Hotelu Piramida.

Konferenciji su prisustvovale delegacija Gradskog SUBNOR-a Beograda, Zagreba, Ljubljane, Banja Luke, Skoplja, Novog Sada, Trebinja, Karlovca, Vrbasa, Prijepolja, Duge Rese, Sežane, Postojne, Sevnica, Kočevja, OBNOR-a 1941-1945 Podgorica, Herceg Novog, Pljevalja, Bijelog Polja, Berane, Kotora, Budve, Tivta, Mojkovca, Kočevja, Danilovgrada, Cetinja, Ulcinja, Plužina i Kolašina. Konferenciji su prisustvovale i delegacija vojnih penzionera Crne Gore iz Podgorice, kao i delegacija Udruženja AVNOJ-a Slovenija.

Na početku Konferencije je intonirana državna himna i Internacionala. Nakon toga minutom ćutanja je odata dužna pošta palim borcima u NOR-u i svim borcima NOR-u koji su preminuli u posleratnom periodu.

Konferenciji je ispred Vlade Crne Gore prisustvovao izaslanik premijera Slako Luboder, a ispred Glavnog Grada Podgorica, Predsjednik Skupštine dr. Đorđe Suhih. Predsjedavajući Konferencije je Predsjednik OBNOR-a 1941-1945 Radojica Radojević, koji je ujedno i domaćin ovog časnog skupa slobode i antifašizma.

U radno predsjedništvo su izabrani Radojica Radojević, predsjednik OBNOR-a Podgorica, Vesna Bojić Rovčanin, Sekretar Gradskog SUBNOR-a Beograda, Rade Džajić. Predsjednik Gradskog SUBNOR-a Banja Luka, Petar Rajić, Predsjednik SUBNOR-a Zagreba i Milan Gorjanc, P. Predsjednik SUBNOR-a Ljubljana.

Konferencija je izabrala Komisiju za Zaključke u sastavu: Milan Vukelić, Predsjednik SUBNOR-a Novi Sad, Bojan Pahor, Predsjednik SUBNOR-a Sežana, i Slavko Šanjevica, Predsjednika SUBNOR-a Trebinje. Određena je delegacija Konferencije koja će položiti vijence na Spomeniku Partizanu Borcu na Gorici u sastavu Radmila Čagorović, P. Predsjednik OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica, Bošnjak Ratomir, predsjednik SUBNOR-a Karlovačke Županije i Slobodan Nestinac, član predsjedništva SUBNOR-a Beograd.

Konferenciju je pozdravio ispred Glavnog Grada, predsjednik Skupštine dr. Đorđe Suhih, i pukovnik Radivoje Zdravković ispred Vojnih penzionera Crne Gore. Uvodni referat je podnio Predsjednik OBNOR-a Glavni Grad Podgorica Radojica Radojević.

Pozdravno obraćanje pukovnika Bore Ercegovca, predsjednika Gradskog Odbora Beograd, učesnicima Treće Konferencije pročitala je Vesna Bojić Rovčanin. Inače od predsjednika SUBNOR-a Beograd, Bora Ercegovac, je potekla ova časna ideja za održavanje Konferencija i prva je uspješno održana u Beogradu pod njegovim rukovodstvom. Kako nije mogao prisustvovao Konferenciji iz objektivnih razloga u pisanoj formi je pozdravio učesnike Treće Konferencije.

Skup su pozdravili ispred Beograda Vesna Bojić Rovčanin, Sekretar Gradskog SUBNOR-a Beograda, Rade Džajić, predsjednik, ispred Gradskog SUBNOR-a Banja Luke, Petar Rajić, predsjednik ispred Gradskog SUBNOR-a Zagreba i pukovnik Milan Gorjanc, P. Predsjednik ispred Gradskog SUBNOR-a Ljubljana.

Nakon diskusija dvadeset i četiri delegata, jednoglasno su usvojeni, Zaključci Treće Konferencije, koje je prezentovao Milan Vukelić, predsjednik SOBNOR.a Novi Sad. Svi učesnici su potpisali i ovjerili Tekst deklaracije Treće Konferencije gradskih i opštinskih udruženja boraca NOR-a 1941-1945 sa prostora bivše SFRJ.

Za domaćina Četvrte Konferencije u maju 2018. godine jednoglasno je donešena Odluka da to bude ZZNOB Ljubljana. Radojica Radojević je predao prelaznu Zastavicu Milanu Gorjancu iz Ljubljane i čestitao mu na pokroviteljstvu ove manifestacije.

Radojica Radojević, predsjednik OBNOR-a 1941-1945 Glavni Grad Podgorica na kraju rada Konferencije odao je veliku zahvalnost svima koji su prisustvovali Konferenciji, posebno našim dragim i poštovanim gostima koji su prošli više stotina kilometara da budemo zajedno ovdje u našoj i vašoj Podgorici.

Svi učesnici Konferencije, jedinstveni su u stavu da je ova ideja opravdala u svakom pogledu očekivanja i zajednički predlog svih je da se nastavi u narednim godinama naizmenično po gradovima bivše SFRJ.

Nakon predhodno donešenih Odluka svojih boračkih organizacija, OBNOR-a 1941-1945 Glavnog Grada Podgorica i Gradskog SUBNOR Novog Sada, potpisana je POVELJA o trajnoj saradnji ovih boračkih organizacija, koju su potpisali predsjednici Vukelić i Radojevic.

Ova manifestacija slobode i antifasizma održana ovdje u Podgorici je ocijenjena kao veoma uspješna od strane prisutnih, završila se svečanim zajedničkim ručkom I druženjem do kasnih sati. Opšta je ocjena da je Podgorica ova dva dana bila u pravom smislu JUGOSLAVIJA u malom.

OBNOR-a 1941 – 1945 Glavni grad Podgorica
Predsjednik
Radojica Radojević

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin