Saopštenje SOBNOR-a Crne Gore povodom inicijative za podizanje spomenika Pavlu Đurišiću

Povodom inicijative za podizanja spomenika Pavlu Đurišiću u Beranama, SOBNOR-a Crne Gore oštro podiže glas i osuđuje ovaj čin i pojave koje veličaju one ličnosti koje su bili protogonisti zločina u drugom svjetskom ratu.

Pavle Đurišić je rukovodio pokretom u Crnoj Gori, tokom drugog svetskog rata, bio pomagan od italijanskih i njemačkih okupatorskih snaga, u cilju borbe protiv partizanskih jedinica i nikada se ne može svrstati u one koji zaslužuju spomen obilježje. Neshvatljivo je poručuju iz SOBNOR-a Crne Gore da se podiže spomenik baš u ovom vremenu življenja, kada fašizam, to najveće zlo čovječanstva ubija ljude u cijelom svijetu i izražava neslaganje sa svim onim poraženim snagama koji veličaju oživotvorivanje revanšizma i fašizma.

SOBNOR-a Crne Gore kao nastavljač njegovanja revoluconarnih tradicija i izvorne ideje naše slavne NOB-e i koji drži do časti, slobode, patriotizma i antifašizma, koji čuva uspomenu na poginule borce NOR-a, ovim putem želi da opomene one protogoniste ovakvih i sličnih ataka na slobodarsku tradiciju ovog naroda i da se kane svega onog što vrijađa naša antifašistička osjećanja.

Kao i u ranijem periodu SOBNOR-a Crne Gore će se energično i oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju velika slobodarska djela NOP-a, a pokušavaju veličati fašizam i poražene snage.

Naša je trajna obaveza da nikada ne zaboravimo one koji su svoje živote položili za slobodu Crne Gore i naše nekadašnje domovine od Triglava pa do Đevđelije.

Izražavamo protest i neslaganje sa donosiocima ove inicijative o podizanju spomenika Pavlu Đurišicu, zaključuje se u saopštenju

U Podgorici,  7. 10. 2019. godine 
SOBNOR CRNE GORE

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin