Obilježen jubilej – 75 godina od formiranja I Bokeljske brigade

Svečanom akademijom u dvorani “Park” danas su evocirane uspomene na 5. oktobar 1944. godine kada je u selu Кonjsko na Zupcima kod Trebinja formirana NOU Bokeljska brigada, čiji je prvi komandant bio Božo Jovanović.

Obilježen jubilej – 75 godina od formiranja I Bokeljske brigade

U ime domaćina svečanosti, Opštine Herceg Novi učesnike i brojne goste je pozdravila potpredsjednica Danijela Đurović, poručivši da su vjera u budućnost, snaga mladosti i zajedništvo, bez obzira na pol i nacionalnost, ideali slobode i pravde, nosili hrabre mladiće i djevojke naprijed u borbi za oslobođenje skoro svih gradova Crne Gore.
– Sjećajući se svih koji su zajedno, hrabro i ponosno stajali u stroju Bokeljske brigade na ovaj jubilej iskazujemo duboko poštovanje i zahvalnost za sve što su učinili i potvrđujemo da se i mi zauzimamo za iste principe i ideale –antifašizam, mir i slobodu. Malobrojni borci koji su ovdje sa nama i istorijske lekcije koje smo dužni da pamtimo, opominju da borba za slobodu i mir nikada nije zauvijek dobijena, i da je ona najvažniji zadatak svake generacije, poručila je Đurovićka.

O osnivanju brigade i njenom putu od Ledenica, Кotora, Budve i Bara do Danilovgrada , Podgorice, Bijelog Polja, Prijepolja i Metohije, govorio je predsjednik organizacionog odbora – profesor Ljubenko Borović iz Кotora.
– Bokeljska brigada je od formiranja do završetka rata i do kraja revolucije hrabro i časno, sa primjernim osjećanjem za politički rad sa narodom, izvršavala postavljene zadatke. U okršajima na početku njenog ratnog djelovanja na Ledenicama, gdje su vođene žestoke borbe sa Njemcima i četnicima, i pored ogromnih sopstvenih gubitaka, nanijeli su neprijatelju značajne gubitke. Zatim su uslijedili pokreti po bespućima i borbe za Boku, za Podgoricu. Na Metohiji su bili izloženi napadima balista, no i pored toga borci ove brigade su uspijeli da uspostave stabilnost i prisne odnose sa ogromnim dijelom stanovništva. Borci Bokeljske brigade stali su uz rame proslavljenih brigada Jugoslavije u dosljednom spovođenju borbenih zadataka. Brigada je dobila značajna priznanja među kojima su „Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom“ i „Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem”, podsjetio je Borović, poručivši da je ovakavo podsjećanje na hrabrost i mladost tih boraca svojevrstan spomenik o sudbini jedne generacije.

Predsjednik SUBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević je istakao da je ovo jedan od najsvjetlijih datuma u novijoj istoriji naše Boke i Crne Gore.
– Prošlo je 75 godina od formiranja prve bokeljske brigade, kada je narod Boke i Crnogorskog primorja snagom slobodarskih uvjerenja ustao protiv fašističkih okupatora, dajući puni doprinos oslobođenju od fašizma, ne žaleći živote za oslobođenje svog kraja i svoje zemlje. Danas se sa ponosom i poštovanjem prisjećamo tih sudbonosnih dana i vremena koje su krvlju ispisali. Borci Bokeljske brigade utrli su put ka slobodi i dali svoj puni doprinos oslobađanju od fašizma. Velika je odgovornost naše generacije i mladih pokoljenja da sačuvamo ideju antifašizma i da se borimo za svijetle tekovine NOB-a, jer tako branimo našu budućnost i ispunjavamo amanet slavnih predaka da čuvamo stečenu slobodu, poručio je Radojević.

Na akademiji su uručene zahvalnice živim borcima brigade: Vitomiru Vujnoviću, Aleksandru Acu Dragićeviću, Jeftu Musiću, Jovanu Toškoviću, Nikoli Prijiću i Anđi Radulović Mujanović iz Herceg Novog, Antoniju Tonćiju Denderu i Peru Miloševiću iz Кotora, Lazaru Boreti i Miroslav Mirku Luketiću iz Budve. U prigodnom programu učestvovali su članovi КUD-a „Igalo“ i učenici hercegnovskih osnovnih škola.

Jutros su predstavnici bokeljskih opština Herceg Novi, Кotor, Tivat i Budva, sa delegacijom boraca iz Trebinja, položili vjence i cvijeće kod zgrade nekadašnje osnovne škole na Кonjskom, gdje je prije 75 godina formirana Bokeljska brigada.

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin