Trobojka sa petokrakom i obilježavanje 75 godina pljevaljske bitke

Saopštenje za javnost SOBNOR-a Crne Gore povodom obilježavanja 75 godina pljevaljske bitke

Danas po prvi put na veličanstvenom spomeniku slobode na Stražici, u srcu slobodarskih Pljevalja, a povodom 75 godina od velike Pljevaljske bitke, neko je odlučio da se na jarbolu ne vijori zastava trobojka sa petokrakom, mimo volje onih koji godinama, obilaze, poštuju i čuvaju od zaborava uspomene na herojske podvige najboljih sinova i kćeri Crne Gore.

SOBNOR-a Crne Gore kao nevladina organizacija koja djeluje u Crnoj Gori, i koja okuplja borce i poštovaoce NOR-a, koji baštine izvorne ideje naše slavne revolucije, dužna je stati u odbranu časti i dostojanstva svih simbola i događaja iz tog vremena, koji su na udaru destruktivnih snaga posebno u nekoliko posljednjih godina. Simboli te borbe i naše organizacije pored ostalih su zastava trobojka sa zvijezdom petokrakom pod kojom se izvojevala sloboda za koju je svoje živote položilo više od milion hrabrih sinova i kćeri sa prostora Crne Gore i naše nekadašnje zajedničke domovine Jugoslavije. Bez namjere da polemišemo sa bilo kim kome su ovi simboli strani, ovoga puta oštro osuđujemo sve zloupotrebe svijetlih simbola i poruka slavne NOB-e, zarad samo njima znanih interesa i ciljeva.

Dajemo punu podršku svima onima koji se zalažu da se spriječi obesmišljavanje ovih najsvetlijih simbola koje se iz dana u dan skrnave u pokušaju da se negiraju epohalna ostvarenja u borbi za slobodu i čast svoje države i svoga naroda.

S tim u vezi podržavamo OBNOR-a 1941-1945 Pljevlja i sve druge organizacije i udruženja koji su decenijama stajali u odbranu svijetlih tekovina NOR-a i revolucije, čime čuvamo od zaborava sjećanje na slavne heroje i događaje tog vremena.

Poštujući državne simbole, nadamo se da građani Pljevalja, grada slavnih tradicija iz prošlosti, koji su dali veliki doprinos ratu i revoluciji, neće dozvoliti, da se u njihovim i našim Pljevljima na spomenicima slobode, kakav je veličanstveni Spomenik palim rodoljubima na Stražici, ne vijori trobojka sa petokrakom pod kojom su živote dali najbolji sinovi i kćeri Crne Gore. Naravno uz ostala državna obilježja. Ubijeđeni smo da je ovo samo jedna trenutna i prolazna epizoda.

Apelujemo na lokalnu samupravu Pljevalja i ostale nadležne organe i institucije da se, uporedo sa državnom zastavom na jarbolu ovog spomenika slobode, vijori i trobojka sa petokrakom, time čuvajući uspomene na jedan od najsvetlijih perioda u istorijskoj prošlosti Crne Gore.

30. 11. 2016. godina SOBNOR-a CRNE GORE

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin