Posjeta memorijalnom centru na Tjentištu

Dana 15. 6. 2019. godine Organizacija boraca 1941-1945 Kotor je posjetila memorijalni spomenik u nacionalnom parku Sutjeska na Tjentištu, gdje je obilježeno 76 godina od velike bitke na Sutjesci i odata počast za skoro 7000 žrtava koje su u maju i junu 1943. godine, u borbi protiv fašista položili život za slobodu Jugoslavije.

Cvijeće i vijence na spomen kosturnicu na Tjentištu, gdje leže posmrtni ostaci 3301 partizanskog borca, položili su delegacije Vlade i Skupštine Republike Srpske, izaslanik predsjednika republike Srpske, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, predstavnik Ambasade Rusije u BiH, delegacije SUBNOR-a Republike Srpske i Crne Gore i predstavnici Opštine Foča.

Ovaj veličanstveni skup slobode u dolini heroja uz prisustvo preživjelih boraca i velikog broja poštovalaca tekovina NOB-a obilježio je veličanstveni kulturno umjetnički program.

Prilikom odlaska na Sutjesku Organizacija boraca 1941-1945 Kotor je posjetila Korićku jamu kod Bileće, položilla cijeće i odala počast žrtvama ustaškog terora.

U ovu jamu 4. juna 1941. godine ustaše su bacile 134 Srbina ovog kraja. Kosti zvjerski umorenih ljudi izvađene su iz jame 1953. i 1956. godine i pohranjene u zajedničku spomen kosturnicu u centru sela Korita.

PORUKA PREŽIVJELIH IZ JAME

OJ KORIĆKA PUSTA JAMO KLETA
TI NAS VRATI SA ONOGA SVIJETA
U NJEDRIMA TVOJIM MI SMO BILI,
I TU TEŠKE RANE ZADOBILI
OD USTAŠKE BAJONETE KLETE.
NEK POTOMCI NAŠI OVO ZNAJU
NEKA PAMTE I NEK SE ČUVAJU,
I NEK OTOM ISTORIJA PIŠE
DA SE NIKAD NE PONOVI VIŠE

Pošaljite prijateljima stranicu Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin